VALPETRENING PÅ AIRPET KARANTENE

Da vi har fått forståelse av at det er en diskusjon om hvorvidt små valper kan stå oppstallet i karantene eller ikke, har vi laget en liten oversikt over hvordan vi jobber til daglig i karantenen. Vi bruker kun positiv forsterkning og enkle, men effektive øvelser som lar seg gjennomføre rutinemessig og som passer til alle hundetyper.

En hund kan lære lydighet, spor og rundering så lenge den lever – det har ingen hast. Derimot er det endel andre ting som helt klart gjøres mest effektivt før valpen er 3-4 måneder gammel. 3 måneder gamle valper som kommer til karantenen har som regel allerede fått ca en måned med miljøtrening etter den forlot mor og kullsøsken og har derfor et godt grunnlag for videre trening. Det er 4 ting å prioritere:


* Miljøtrening
* Sosial trening med mennesker
* Sosial trening med andre hunder
* Lære å leke (med ball, kong, fille og alt annet som kan lekes med)

Miljøtrening er naturlig nok begrenset til miljøet her på karanteneområdet. Det er allikevel mange ting her som valpen vil ha stor nytte av senere i livet. Den får ikke være fysisk sammen med andre hunder, men den vil få stor forståelse for språk fra ulike hundetyper. Valpen kan se på hunder på kennelområdet som leker og den kan se elg, fugler, katter og andre dyr ute på jordet.

Det jobber noen på karantenen fra ca kl 08.00 – ca 20.00, kun avbrutt av naturlige pauser. Valpen lærer seg fort at den må vente på tur, den kan se at vi er der og jobber, men vi går ikke inn til hunden før den er noenlunde rolig. Vi overser utagerende hunder og roser rolig avventende hunder.  Dette er en type trening som er lettere å gjennomføre her enn i hjemmemiljø (der hunden gjerne er den som bestemmer hva du skal gjøre; åpne dører, servere mat, løfte den opp etc).

Metalliske lyder fra burdører, skåler etc. kan virke høye og skremmende, men er helt ufarlige, dette er nyttig for hunder som senere skal være med i bil, trikk, heis o.l. Valpen vil dessuten ikke ha problemer med kennelopphold senere i livet, mange av kundene kommer tilbake hit etter karanteneoppholdet er over. Vi har radio på alle avdelinger for å venne hundene til typiske ‘huslyder’.

Vi har faste rutiner for foring, lufting, vask og stell slik at hundene fort blir trygge og vet hva dagen innebærer, det er også medvirkende til at de fleste valpene blir tilnærmet helt renslige selv om vi ikke har mulighet til å gå aktivt inn og trene på det her. Vi har fast hviletid (lunch og et par timer på ettermiddagen) da det er helt rolig i karantenen.

Alle valper biter for å finne ut av ting, de bruker tenner både under lek, kos og stell. Vi sier «AU» høyt og tydelig selv om de bare biter i tøyet, med engang de slipper får de ros og/eller godbit. De fleste blir fort flinke til å kontrollere tennene sine, det er viktig at de vet hvor langt de kan gå i lek med mennesker.

Valpene får bad, pelsstell og kloklipp, av og til nødvendig, men også som en del av treningen. Bad er effektivt for å roe ned store litt dominante valper, de blir meget imponert over hva vi fikk oss til å gjøre. Vi tørker de med blåser, som lydmessig best kan sammenlignes med en støvsuger, en utfordring som alle valper bør mestre.  

Det samme gjelder trening på tredemølle som kan tilpasses både hundens type og alder. Samtidig får vi trent litt på å gå i bånd og/eller bare ha halsbånd på seg. Trening på ulike underlag er viktig for valper, vi varierer så godt det lar seg gjøre her, fliser, betong, tepper, mølla og vi har plastbrett for valper som vi fyller med leker.

Selv om vi ikke går inn på direkte lydighetstrening her, så er det noen grunnleggende øvelser som vi tar daglig med valpene i forbindelse med foring, hvilket nivå vi kommer til før valpen skal hjem, er avhengig av den enkelte valpens evne og vilje til å lære:

Trinn I – Få valpens oppmerksomhet – kontakt. Grunnlaget for all kommunikasjon er oppmerksomhet. For å kunne lære valpen noe må den være konsentrert og oppmerksom.

Trinn 2 – Kontakttrening og lære navnet sitt. Vi bruker noen minutter flere ganger om dagen på å forsterke valpens navn.

Trinn 3 – lære valpen å sitte. Både voksne og valper ‘må’ sitte før de får mat, valper lærer seg ‘sitt’ i løpet av en dag eller to.

Trinn 4 – lære valpen å ligge. Dette bruker vi som en variasjon for ‘sitt’ når valpen er lærenem eller har et langtidsopphold.

Trinn 5 – lære valpen å komme. Vi trener mest effektivt på dette når valpen får være med ut på besøksområdet eller når vi er flere tilstede.

Hundene på karantenen har tilbud om eierbesøk .

For valper og hunder med ekstra mye energi har vi ulike typer aktivitetsleker som vi fyller med godbiter eller fórkuler. Valper som sluker maten får spesialskåler slik at de må bruke ekstra lang tid på måltidet.

Og så … både danser og synger vi sammen med hundene og har vi ekstra tid så sitter vi inne i båsen sammen med dem der vi bare eksisterer sammen.